Storkboets bokhylla

"Kronjuvelerna" av Carina Dahl

Kategori: 2017, Fantasy, Finlandssvenska läsutmaningen 2017, Recension, Ungdom, Vuxen

 

Jag läste denna bok som en del av en utmaning, som jag var mycket mån om att klara. Jag hade dessutom sett fram emot att läsa boken eftersom att jag hade sett filmatiseringen (för länge sedan) och tyckte den var häftig.

Författaren försöker väcka intresse för historien genom abrupta vändningar och oväntade egenskaper och händelser, det faller dock platt när det sker genomgående på varje sida av berättelsen. Det finns också en tydlig strävan i att låta sagoaktig och konkret i språket, som om texten bar på flera bottnar, men det finns ingenting mer än det som skrivs. Jag kämpade mig igenom halva boken, 366 sidor, men orkade inte läsa en rad till. Jag blir så trött på den fåniga tonen, de platta karaktärerna och de uppseendeväckande händelserna som bara är där för att vara uppseendeväckande.

Efter halva boken insåg jag att jag inte brydde mig alls om någon karaktär i boken, eller vart berättelsen var på väg. Under tiden har jag också prokastinerat läsningen av denna bok genom att läsa ca fyra andra böcker, och då min "att-läsa"lista är gedigen och innehåller desto intressantare titlar än denna ger jag nu upp. Som jag kämpat med boken känns det lite tråkigt, men jag kan inte spilla min tid ännu mer med en berättelse som inte engagerar mig ett dugg.

 

 
 

"Ronja rövardotter" av Astrid Lindgren

Kategori: 2017, Barn, Fantasy, Klassiker, Recension

 
En varm berättelse om vänskap och familjerelationer, med ett förtrollande skogslandskap som bakgrund. I denna bok känns relationerna och konflikterna fördjupade och än mer dynamiska än i Mio, min Mio, som också är en Astid Lindgren-klassiker. Känslan av hur Ronja slits mellan olika älskade personer viljor skildras så att det känns som när man själv slitits mellan olika viljor som barn, endera det varit andras viljor eller ens egna motstridiga förhoppningar. 
 
Berättelsens hjältar är också ett slags Romeo och Julia-par, vilka i slutändan är det som gör att de två stridande ätterna måste välja att samsas eller förlora för dem något dyrbart. Vad som gör denna roman särledes vacker är hur den diskuterar vad som är rätt och fel beteende mot varandra i en relation. Vad kan man förvänta sig av en annan person som man respekterar högt? Vad måste man låta vara, för att det är ett sätt eller beteende som är intimt kopplat till hens personlighet? 
 
Något som inte behöver nämnas men som fascinerar mig är de extremt starka och envisa kvinnorna som för det mesta vinner, och de våldsamma men känslofulla männen. Trots detta håller Lindgren balansen mellan detta och ändå visa en förhållandevis kuvad kvinna. Dels i hur Lovis tvingas hämta hem Ronja, inte bara för sin egen saknads skull, utan för att Mattis gör livet olevbart i sin borg, dels i scenen då mattis kastar Lovis tvärs över rummet mot en stenvägg, för att hon inte gör som hon blir tillsagd. Hon är hårdhudad, och något att se upp till, trots förtrycket. 
 
Även i relationen mellan Ronja och Birk är Ronja den i mångt och mycket starkare. Genom sin envishet får hon oftast sin vilja igenom, trots att Birk kan vissa ett stark och tydligt motstånd. Hon måste ta det smårtsamma i att slitas i delar innan hon, genom envisheten, kan föra de olika delarna av sitt liv samman till en helhet som hon är villig att leva i. 
 
 

Pyssel-söndag

Kategori: Allmänt

  
 
 
Har länge planerat att göra små kort för mina favoritcitat att skriva ut och hänga upp på en anslagstavla, som inredningsdetalj. Nu har jag fått tummen ur och ordnat fem sådana kort. Ser fram emot att ordna detta på en färdig anslagstavlan i framtiden! Någon som har förslag på ett vackert, tänkvärt citat?