Storkboets bokhylla

Hundra procent fett

Kategori: 2018, Recension, Serie, Ungdom, Vuxen

 
Efter att ha läst Liv Strömquists Kunskapens frukt är jag otroligt sugen på att läsa mer serier av henne. Detta är den första serieboken som samlade hennes serier, men med några senare tillägg. Och precis som Kunskapens fruktär även dessa serier lysande, om än lite väl simpla och vardagliga.

Framför allt var alla serier om imperialism, bananer och västerländsk exploatering av allt runt omkring sig de mest genomtänkta serierna, och således bar tydligare spår av Strömquists egen stil som renodlat, i senare serieböcker, är brilliant. I dessa serier, och med denna stil som hon framhärdar en faktaunderbyggd politisk åsikt lär hon oss något nytt och väcker en vilja att förstå. Jag vill veta mer!

Trots tunga ämnen, jobbigt konfrontativt tecknade scener blandar hon in humor i det hemska. Detta gör informationen lättare att ta till sig, och det känns nästan som att sitta och diskutera med en, om än radikal, väldigt vettig person.

 

 
 
 
 

"Jane Eyre" av Charlotte Brontë

Kategori: 2018, Klassiker, Recension, Vuxen

 
 
Nu har jag kämpat mig igenom denna engelska version av Jane Eyre i ett halvår, och även om det låter som att den inte fångat mig har den varit så intensiv och massiv att jag inte kunnat läsa den i ett sträck om jag så hade velat. Man behöver pauser i denna, och det många. 
 
Jane Eyre är en stark och målmedveten ung kvinna, med tydlig och stark integritet. När hon anställs som governess under Mr Rotchester utvecklas en stark kärlek mellan dem, en kärlek som mer och mer visar sig vara omöjlig att leva efter. 
 
Detta en en extremt dramatisk roman, och ihop med den djupt romantiska aspekten och vissa mer eler mindre "magiska" tillfälligheter kan den lätt bli för mycket, och just därför tror jag att man vinner mycket på att läsa romanen i långsamt tempo, men många pauser mellan större delar. Men så intressant, och inte alls vad jag hade förväntat mig. Jag var rädd för att det skulle vara en kvinna undergiven den äldre mannen hon älskade, men istället handlade det om ett par som av yttre omständigheter inte kan förenas. Framför allt ser jag berättelsen som ett ifrågasättande av äktenskapets konstitution under denna tid. Hjältinnan genomgång inre diskussioner kring huruvida det är rätt eller fel att gifta sig av kärlek eller av bekvämlighet och yttre förmåner. Även problematiken med giftermålet som permanent in till döden lyfts och belyses. 
 
Men framför allt är Jane Eyre ett skönlitterärt mästerverk som fängslar, som låter läsaren kliva in i en värld, i ett liv, i omständigheter och lära känna Jane utan och innan. En bra bok helt enkelt. 
 
 
 
 
 

"Aj, det gör ont" av Hans Peterson

Kategori: 2018, Barn, Recension

Boken handlar om Petra och Peter som spenderar en vecka på sommaren hos sin mormor och morfar som bor på en liten ö i havet. Under veckan råkar de båda barnen ut för diverse olyckor, som de måste hantera på bästa sätt.

Jag älskade denna bok när jag var liten. Jag minns att man kände sig stor när man fick lära sig ta ansvar över sig själv, genom att förstå hur man skulle hantera olyckor. Jag tror också att cykelolyckan satte spår i mig, och jag har aldrig som vuxen ifrågasatt hjälmbärande vid cykling, oavsett ålder. Boken förespråkar att barn ska få lära sig att göra farliga saker på rätt sätt. Till exempel avråds inte knivanvändning, så länge det är rätt slags kniv och man har fått lära sig hur man använder den.

Självaste berättelsen är inte så avancerad och heller inte så intressant. Det är en väldigt normativ familj och en normativ berättelse. Det gör ju förstås att fokus hamnar på olyckorna och hanteringen av olyckor. De som givit ut boken skriver också att de hoppas att man får både barn och vuxna att tillsammans träna på första hjälpen och riskbedöma sin omgivning - och det vet jag, som ju var barn när jag läste den, att jag gjorde. Jag minns att jag beordrade min lillasyster att spela medvetslös så jag kunde testa framstupa sidoläge på henne, och det satte sig för livet.

På det hela taget är det en bra-att-ha bok för alla som har med barn att göra, och väldigt rolig att läsa som barn.