Storkboets bokhylla

Från A till Ö-taggen: A

Kategori: Från A till Ö-taggen

A - Allvarlig. En bok du tog på allvar.
En bok som tog upp allvarliga ämnen. Du läste den för underhållning, men tog den på allvar.
 
 
Hanna tar livet av sig, och när det visar sig att hon hämnas på de hon upplever som de som gjorde att hon mådde så dåligt dras Clay in i en stor mardröm. Han våndas av att vara en av de tretton som ledde Hanna till hennes död, men han vet inte vad han har gjort. Samtidigt får han veta vad andra har gjort, och måste förhålla sig till dem utifrån det. 
 
Det är en lättläst bok, men om ett tungt ämne. Den har fått viss kritik för att romantisera depression och suicidala tankar, och att det blir något skevt i att drömma upp en hämnd-aktion från en tjej som tagit livet av sig, då det gör att den som läser kan inspireras utav det (och det är ju så det fungerar, så det är en fullständigt relevant debatt). Både att ämnet är tungt och att debatten och kritiken kring denna bok är tung och viktig och relevant gör att detta är en bok jag tog på största allvar. Den är väldigt bra, även om karaktärerna känns lite tunna. Jag önskade att folk läste denna och sedan följde lite av den kritik som både boken och serien fått, för att öka förståelsen för hur psykisk ohälsa fungerar. 
 
 
 
 

Litteraturkurs till våren!

Kategori: Allmänt

 
Idag har jag den första föreläsningen i min litteraturkurs, så himla pepp! Kursen är en 7,5 hp-kurs om barn- och ungdomslitteratur, och går över hela våren. Detta kommer muntra upp nu, medan jag tvingar mig igenom mitt examensarbete. 
 
 
 
 

"Mördarens apa" av Jakob Wegelius

Kategori: 2018, Barn, Recension

Denna bok är en del av kurslitteraturen i Barn och ungdomslitteraturens klassiker på Luleå tekniska universitet. 
 
 
I denna bok får man följa människoapan Sally Jones i hennes flykt i Lissabon, när hennes bästa vän och sjömanskompanjor blir anklagad för mord, och sedan hennes jakt på sanningen i Indien för att bevisa sin väns oskuld. Detta är en brilliant berättelse om vänskap, svek och om hur vi förändras i varandras närvaro och frånvaro. Den går in i vad som är det viktiga i livet och i våra relationer med varandra, utan att skriva läsaren på näsan. För att vara en bok som riktar sig till barn är den skrivet på ett avancerat sätt, där nästan alla viktiga detaljer finns mellan raderna, och läsaren tillåts vara med och skapa berättelsen tillsammans med författarens ord. Samtidigt som man följer Sallys kamp mot förtryck och för att skapa vettiga relationer till människorna runt omkring henne, som är de som styr hennes liv, så finns en tydligt tråd och dragningskraft i bokens mysterium. 
 
 

Dessutom har den vackra teckningar som stöttar upp ens visualisering av berättelsen. Jag ser fram emot att läsa föregående bok om Sally Jones. Detta var bland det bästa jag läst på mycket länge (och detta trots att jag ibland störde mig lite på språket; jag kunde se förbi det). Rekommenderas!