Storkboets bokhylla

"Tio över ett" av Ann-Helén Laestadius

Kategori: 2018, Recension, Ungdom

 
Kiruna ska rivas. Man säger att staden ska flyttas, men Maja vet att det inte är sant, för hennes hus ska inte flyttas, det ska rivas. Samtidigt flyttar hennes bästa vän, hon är olyckligt kär och hennes rädsla för det stora hålet under staden, den gruva som livnär hela Kiruna och sprängningarna där, den rädslan bara växer.

Detta är en fantastisk läsning. Utöver det jag tagit upp lyckas författaren, trots det kanske lite fåniga språket (som passar målgruppen, men som jag kan känna ibland blir lite överdrivet), ta upp frågor om förtryck av minoriteter, om klass, om att inte känna sig lyssnad på för att man är "för" ung, om att behöva lämna allt man har och bygga nytt. Centralt är ändå huvudpersonens psykiska ohälsa, som beskrivs med en vördnad som visar respekt för de som har problem med panikattacker. Sådan insikt! Tyvärr förlorar romanen mycket på att denna vördnad och respekt inte riktigt visas för skadebeteende. Det sårar mig. 

En karaktär jag gärna hade sett utvecklas var Alva, men jag nöjer mig också med att försöka komma på vem hon är på egen hand. Det är också en styra med romanen, att den lämnar öppet för att jag som läsare ska få vara medskapare av det som berättas. Det är något jag tjatat om i mina recensioner, oftast för att det saknas. Det gör det inte i denna roman. 

Så mycket tunga ämnen i en enkel med vacker prosa. Jag förstår varför den vann Augustpriset 2017. Väldigt bra ungdomsroman!
 
 
 
 
 

"The Handmaids Tale" av Margaret Atwood

Kategori: Allmänt

 
En religiös sekt har tagit över USA, som nu heter Gilead. Vi får följa en "Handmaid", en kvinna vars enda syfte är att bli gravid och föda ett barn åt sin Commander och Wife. Samtidigt får vi en glimt in i hur hennes liv såg ut innan, då USA fortfarande var USA, och hennes resa dit där hon är nu. 

Att läsa denna var en berg-och-dal-bana. Från början gillade jag den inte alls. Det tog mig halva boken innan jag fann mig ett syfte att faktiskt orka läsa ut hela. Det finns luckor i storyn som gör den svag, och ett sätt att skriva läsaren på näsan som gör mig irriterad, för det känns som att författaren då inte litar på sina läsares intellekt. Jag stör mig också på att det gått så snabbt mellan att USA är ett fungerande demokratiskt land, till att alla människor delats in i syften och bär kläder i sitt facks färger. Jag förstår att ett land kan själpas på mycket kort tid, men inte hur ett teknokratiskt samhälle med helt nya regler och ett nytt system att använda människor på byggs upp på bara ett decenium. Det håller inte.

Dessutom är berättelsen så långsam i början, och mycket av det som berättas undrar jag varför det fått ta plats i storyn. 

Ytterligare en sak som stör mig är framåt slutet, när Offred, som är den handmaiden vi får följa, berättar att hon gjort något dumt. Jag önskade att det var något dumt på riktigt, för hon har tidigare i boken haft en massa fantasier om att hon bränner ner huset eller dödar någon. Jag hoppades till exempel att hon råkade försäga sig, så att någon dog eller hamnade i oråd. Istället är det dumma att hon börjar ligga med en man (vilket såklart är ett brott, vars straff är omedelbar död). Jag antar att Atwood vill visa på någon slags förändring i en förtryckt kvinnas syn på sex, men jag stör mig på det i alla fall. 

Sista halvan blir dock intressant, då läsaren får en inblick i motståndsrörelsen, och hur Offred blir en del av den utan att kanske riktigt ha bestämt sig för det. Det händer något inom huset väggar, både i relationen till Wife och Commander. Framför allt händer det något i Offred själv, en rörelse mot befrielse; fight och flight. 

Sista kapitlet är det som gjorde hela boken. Där distansieras berättelsen, och sätts i en historisk kontext som kan vara intressant i förhållande till hur vi idag ställer oss till berättelser från dåtiden (till exempel Anne Franks dagbok...). Det svider, men det ger kontext. 

En fråga bara; om hela berättelsen berättas i efterhand av en handmaid, om vad hon varit med om, varför är berättelsen skriven i presens?
 
 
 
 
 
 

Från A till Ö-taggen: C

Kategori: Från A till Ö-taggen

C - Cirkus. En bok som det hände mycket i.
Saker hände hela tiden i den här boken. Du hängde knappt med.
 
 
"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson
 
Detta var bland det sämsta jag läst, så mitt tips är läs den inte. Jag förstår inte vad som är gulligt med hundraåringen, jag förstår inte vad som är roligt med en elefant som heter Sonja. Jag förstår verkligen inte det roliga med boken, och visst ska den vara rolig. Det händer så många konstiga saker, vars humor faller platt, att jag läste halva och sedan gav upp. Det var som snömos - text för textens skull. Det var en cirkus, med piskade djur och allt, och det var inte roligt. Kanske hamnar i samma kategori som boken för B som i besvikelse.