Storkboets bokhylla

"Stanna kvar och ge dig av" av John Boyne

Kategori: Allmänt

 

När Alfie fyller fem år bryter ett krig ut, ett krig som skulle dra in flera länder och hålla på i fyra år och sedemera refereras till som det första världskriget. Hans far tar värvning, och håller kontakten med familjen genom brev. Men tre år in i kriget upphör breven, och Alfie vet att modern ljuger om vad som hänt hans far. Av en händelse får han reda på sanningen och är fast besluten om att se till att familjen kan återgå till hur allt var innan kriget började.

Detta var ett spontaninköp jag gjorde under bokrean, och vilken tur att jag grabbade tag i denna bok. Den är helt fantastisk. Den tar upp mycket svåra och tunga ämnen på ett sätt som gör att barn kan möta det. Det sockersöta är desto gravare om man som vuxen läsare vet om kontexten, till exempel hur nära det sedan var tills nästa världskrig bröt ut.

Alfies karaktär är mycket genomarbetad och tydlig. De andra karaktärerna är inte riktigt så välskulpturerade, men det gör ingenting då det är Alfie vi följer, och honom vi ska sympatisera med. Varje kapitel är en egen lite berättelse i sig och så spännande att man bara vill läsa nästa direkt. Berättelsen är mycket välskriven, men man behöver nog förklara endel ord och kontext för ett barn som läser den. Det finns flera lager i berättelsen och så många aspekter att diskutera att det absolut är en bok jag rekommenderar till skolläsning. Dess slut kan kännas lite väl vackert, men under skickten och lagrena så finns en tyngd och man kan faktiskt fråga sig om det verkligen är ett lyckligt slut eller om det är nersolkat av ett frutansvärt krig som aldrig tjänade något till och som förstörde så mångas liv.

 

 

"Kunskapens frukt" av Liv Strömquist

Kategori: 2018, Recension, Serie, Ungdom, Vuxen

 
 
 
Liv Strömquist är ett jävla geni! Kunskapens frukt har lärt mig mer om mitt eget underliv än tio år av att varit sexuellt aktiv gjort. Dessutom genomsyras hela boken av förtydliganden av vad patriarktatet är för något och hur det tar sig uttruck i vår historia och vår samtid. 
 
En av serierna i boken, Blood Mountain, var grunden till Strömquists Sommarprat från 2013. När jag för några år sedan lyssnade på hennes sommarprat om mens (i kombination med Annika Norlins fantastiska sommarprat om PMS) ville jag bara ha mer. Kunskapens frukt är det lilla mer som behövdes. Strömquist är både kunnig, rolig och smart, så humorn blir inte platt utan levande. Samtidigt odlar hon en nyttig feministisk skepsism till geniförklarade historiska män genom att helt enkelt avslöja deras kvinnoförakt. 
 
Kunskapens frukt är brilliant och kan inte få annat än högsta betyg! Jag kommer läsa denna seriebok fler gånger under mitt liv! 
 
 
 
 
 

Världspoesidagen

Kategori: Allmänt

 
 
Idag är det världspoesidagen, och därför ger jag tips på tre fantastiska poetiska verk som alla bör läsa. Jag gav samma lästips förra året, men jag anser att bra poesi kan läsas flera gånger, och att dessa verk är ett måste att läsa om man nu någonsin sa läsa en dikt. 
 
Violetta skymningar av Edith Södergren
 
 
 
Trevlig läsning!