Storkboets bokhylla

"Matilda" av Roald Dahl

Kategori: 2018, Barn, Recension

 
 
 
Matilda är en mycket liten men otroligt klyftig liten flicka. Hon gör hyss mot sina föräldrar när de gjort henne orätt, vilket är alltför ofta, eftersom de inte verkar vilja veta av att de har barn. När Matilda börjar skolan börjar hon förstå vidden av sitt enorma förstånd, men eftersom ho inte tillåts utmanas på sin intelligensnivå börjar lektionerna tråka ut henne. Dessutom störs hela skolan av den fruktansvärda rektorn. Matilda börjar skrida till plan, att bli av med rektorn en gång för alla. 

Detta är en rolig och fin berättelse om att vara mycket mycket liten men absolut inte hjälplös. Matilda lever mycket i sitt eget huvud, tills den dagen hon börjar prata med sin lärare om det otroliga som händer henne. I början av boken lever hon i sina böcker, och kanske är det en av poängerna i berättelsen; att det är bra att läsa böcker, men inte leva i dem. 

Roald Dahl har ett fint språk, och räds inte för att stundom använda svåra ord, som inte barn alltid kan. Det är bra, för barn utvecklar sitt språk hela tiden, och de gör det genom utmaningar. På det hela taget är jag imponerad av Dahls berättelser, och kommer att läsa fler i framtiden.
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: