Storkboets bokhylla

"Nalle Puh" av A.A. Milne

Kategori: 2018, Barn, Klassiker, Novell, Recension

 
 
Detta är en bok med tio kapitel, där varje kapitel är som en egen liten berättelse i sig självt. Varje händelse är berättad av en vuxen för Christoffer Robin och hans nalle Puh, och de är rika på den enorma fantasivärld ett barn kan bära inom sig. 

Boken är enkel att ta till sig, och bär en kärlek till berättelse som är stor och spiller över. Den vill inte mana, fostra eller moralisera, den är viktig som berättelse i sig självt. På så vis höjer A.A. Milne vikten av berättandet från vuxnas perspektiv och vilja till barns perspektiv och vilja, vilket inte är helt vanligt på den tiden. Barnberättelser var fortfarande av uppfostrande syfte.

Jag kommer förmodligen använda detta i undervisningen i framtiden, eftersom att berättelserna är korta och lätta att ta till sig, och kräver inte djupare innehållslig diskussion vilket kan lämna utrymme till språklig diskussion (ska bli engelsklärare). Den är gullig, och kanske inte kommer tilltala mina elever så väldigt, men kanske forma ett nytt berättargrepp för dem. 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: