Storkboets bokhylla

Novell: "Mannen som älskade blommor" av Lars Forsell

Kategori: 2018, Läs en novell III, läsutmaning 2018, Läsutmaning, Novell, Recension

 
Denna novell handlar om en liten pojke som skickas till ett slott på landet, där hans farfar, faster och farbror bor. Farfarn är mycket frånravarnde, och pojken träffar inte sin farfar på ett bra tag, men när han gör det förstår han att något inte stämmer. Farfarn lever enbart för att se blommor och lära sig vad de talar om. Han visar detta för sitt barnbarn, vilken verkar vara den enda som inte tror han är en galen. 
 
Denna lilla text är en fin berättelse om att vara ung och att bli gammal, om att inte lyckas vårda och värna om sina relationer och att hamna i melankoli över livets förgänglighet. Farfaderns fascination av växtriket verkar snarare vara en kärlek till livet, något som han snart är förbi och som han låtit gå i spillror. Han har sitt stora slott med en gömd vinkällare, han har haft sina pengar och han har låtit familjen skingras från honom, och i retroperspektiv frågar han sig vad allt detta var värt. Han verkar inte nöjd med hur han nyttjat livet, och blomorna verkar vara hans sätt att ta igen det han missat. Jag rekommenderar denna starkt! 
 
 
 
Denna novell finns med i novellsamlingen "Noveller för världens barn 2009". Jag läste den som en del av "Läs en novell"-utmaningen 2018. Jag prickar nu av nummer 1, läs en novell med något från växtriket i titeln. 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: