Storkboets bokhylla

Fröken Stork inför examen

Kategori: Allmänt

 
Nu är jag snart klar med min lärarutbildning. Vilken resa! Mer om det kommer nästa vecka, när examenscermonin varit och jag kan ta ett steg tillbaka och reflektera kring vad som hänt under dessa fem år. Till dess vill jag visa denna fyrtiotalsinspirerade outfiten jag hade under klassens finsittning i helgen. 
 
Tack för den kvällen! 
 
 
 
 

"Never let me go" av Kazuo Ishiguro

Kategori: 2018, Recension, Ungdom, Vuxen

 
I "Never let me go" får vi följa Kathy, en ung kvinna, genom hennes uppväxt. Tätt växte hon, Tommy och Ruth upp i den idylliska Hailsham. Men för varje lager hon skalar bort av vad som varit hennes liv, så är det något som inte stämmer. Vad är viktigt med deras konstnärlighet, och varför tas det ifrån dem? Och vad är Hailsham för ett slags internat egentligen.

Efter att ha läst Ishiguros The remains of the day, kände jag mig något trött på hans långsamma, skalande berättarstil. Det som saknades i The remains of the day, trots att den var väldigt tänkvärd och tyngd av livets väsentligheter, var händelser. I Never let me go händer det något nytt i varje kapitel, det finns en tydlig, mycket obehaglig, konfrontation i slutet och Ishiguro har lyckats både illustrera en social komplexitet mellan tre nära vänner som mer eller mindre lever för varandra, en nerv i berättelsen som gör att man som läsare vill läsa mer och en fruktansvärd mänsklig sanning om gränsen för vad som är moraliskt acceptabelt.

Samtidigt som Kath sällan visar sig sentimental i sin roll som berättare känner man väldigt starkt med henne. Man har följt henne genom allt, från barnslig elakhet till vuxen sorg. Läsaren tillåts på så vis vara åskådare och få utrymme att själv känna. Det jag också slås av är hennes avsaknad av reaktion på hur hennes liv är på nåder av andras. I upplösningsscenen blir förstår man varför Kath och Tommy knappast kan vara tacksamma, trots all som Hailsham gav dem något slags egenvärde i livet. Hur kan man begära tacksamhet från några som fortfarande saknar ett inneboende mänskligt värde, hur mycket man än gjort för dem? Det får mig att tänka på hur vi ser på minoriteters kamp i dagens samhälle.

Många tankar väcks i denna fantastiska roman. Jag hoppas jag får möjlighet att läsa den flera gånger och diskutera den med andra.

 

 

 

 

 

Lärarstudent med sikte på drömjobb

Kategori: Allmänt

 
Snart är jag klar! Några ynka veckor, fester och texter är kvar, och sen ska jag ut och utöva det mest intressanta och dynamiska yrkena jag kan tänka mig - att lära barn läsa, skriva, räkna och annan baskunskap. 
 
För att fira att jag är igång med sökandet av lärarjobb tänker jag nu ge mig själv framtida boktips för klassläsning (om jag nu skulle bli svensklärare). 
 
En spännande bok för de yngre åldrarna om vänskap, familjen, och om värderingar och livsåskådningar. Hörde av en vän att den onda Vithuvud tenderar komma upp i de olika lekarna på skolan hon jobbar på, efter att ha läst den boken tillsammans...
 
Spännande äventyr där man följer den legendariska Sally Jones, en människostor apa, när hon kämpar för att frita sin vän och skeppskompanjon. 
 
Mumindalen är en helt annan värld, men som liknar något i ens sinne, som en dröm. De olika karaktärerna har sina egenheter, och man kan hitta mycket av sig själv i dessa olika figurer. 
 
En saga som följer alla stilistiska drag för sagor, men som blir så mycket mer. Fängslande även om karaktärerna är något distansierade från oss, så som de tenderar vara i sagor.  
 
Ronja är den starka flickan som på olika sätt försöker förstå det hat som finns mellan de olika rövarsläktena Mattis och Borka. Hon har en så stark vilja, att hon kan förändra hela rövarskogen för alltid.