Storkboets bokhylla

"Stanna kvar och ge dig av" av John Boyne

Kategori: Allmänt

 

När Alfie fyller fem år bryter ett krig ut, ett krig som skulle dra in flera länder och hålla på i fyra år och sedemera refereras till som det första världskriget. Hans far tar värvning, och håller kontakten med familjen genom brev. Men tre år in i kriget upphör breven, och Alfie vet att modern ljuger om vad som hänt hans far. Av en händelse får han reda på sanningen och är fast besluten om att se till att familjen kan återgå till hur allt var innan kriget började.

Detta var ett spontaninköp jag gjorde under bokrean, och vilken tur att jag grabbade tag i denna bok. Den är helt fantastisk. Den tar upp mycket svåra och tunga ämnen på ett sätt som gör att barn kan möta det. Det sockersöta är desto gravare om man som vuxen läsare vet om kontexten, till exempel hur nära det sedan var tills nästa världskrig bröt ut.

Alfies karaktär är mycket genomarbetad och tydlig. De andra karaktärerna är inte riktigt så välskulpturerade, men det gör ingenting då det är Alfie vi följer, och honom vi ska sympatisera med. Varje kapitel är en egen lite berättelse i sig och så spännande att man bara vill läsa nästa direkt. Berättelsen är mycket välskriven, men man behöver nog förklara endel ord och kontext för ett barn som läser den. Det finns flera lager i berättelsen och så många aspekter att diskutera att det absolut är en bok jag rekommenderar till skolläsning. Dess slut kan kännas lite väl vackert, men under skickten och lagrena så finns en tyngd och man kan faktiskt fråga sig om det verkligen är ett lyckligt slut eller om det är nersolkat av ett frutansvärt krig som aldrig tjänade något till och som förstörde så mångas liv.

 

 

KOMMENTARER:

  • Vargnatts bokhylla säger:
    2018-03-29 | 09:14:12
    Bloggadress: http://www.vargnattsbokhylla.blogspot.se

    Borde läsa mer av den här författaren! Har läst Pojken i randig pyjamas och den var otroligt bra.

    Svar: Har faktiskt inte läst den, så ska leta upp den nu!
    Fröken Stork

Kommentera inlägget här: