Storkboets bokhylla

Alla hjärtans dag; fem tips

Kategori: Allmänt, Listor & tips

 
 
Imorgon är det alla hjärtans dag, och varför då inte finna en bok att ägna sin dag (samt några dagar framöver) åt? Här kommer fem tips på böcker om kärlek:
 
        
 
 
Kan ju inte ha en lista på kärleksböcker utan denna goda klassikerpärlan. Det handlar om att få bli fri att bestämma sitt eget öde, om att bli bestulen sin egen lycka och, såklart, om olycklig kärlek. 
 
2. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
Karaktären Ester blir besatt av en man, och i boken får vi följa Esters försök att förföra och vinna Hugos åtrå, och fallen när det inte lyckas. I denna roman har Andersson plockat isär kärlekens funktioner och låter läsaren beskåda bitarna för sig. Hög igenkänningsfaktor! 
 
3. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Efter att ha åtråt varandra så länge inleder Arvid och Lydia en kärleksaffär som tär på alla inblandade. Det finns en värme mellan dem, men de döljer saker för varandra som slutligen kommer till att slita sönder inte bara de själva, utan de runom dem. 
 
4. Tillbaka till henne av Sara Lövestam
En kvinna finner märkliga föremål från tidigt 1900-tal, vilka verkar ha ett gemensamt ursprung. Samtidigt för vi följa kvinnorättskämpen Signe i hennes kamp, inte bara för kvinnlig rösträtt och kvinnans plats i samhället som likvärdig mannens, utan också kampen om att få älska och bli älskad av en kvinna. 
 
5. Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin av Jonas Gardell (Kärleken, Sjukdomen, Döden)
Den homosexuelle unge Rasmus flyttar under tidigt 80-tal från en liten ort i Värmland till Stockholm, och börjar utforska sin sexualitet. Samtidigt måste den unge Jehovas vittne Benjamin möta sin skräck när han får det bekräftat att han är homosexuell. Rasmus och Benjamin möter varandra, och i ett samhälle som just har börjat ifrågasätta den starka heteronormen och där nu den okända "bögpesten" HIV sprids i allt snabbare takt så växer deras kärlek. Detta är ett litet steg till upprättelse för de som jagades och fördömdes, de som begravdes i lögner och som inte fick leva sitt liv fullt ut. LÄS!
 
 
Vilka boktips har ni på temat kärlek? 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Carro säger:
    2018-02-14 | 07:42:32
    Bloggadress: http://romeoandjuliet.blogg.se

    Usch ja, egentligen lite för hög igenkänningsfaktor i Egenmäktigt förfarande kan jag tycka ;) Hemskt bra bok!

Kommentera inlägget här: